Wie wil er een spelletje doen?

Het is kerstvakantie en iedereen heeft vrij en is gezellig thuis. Helaas is het behoorlijk druilerig weer en met een pasgeboren baby zijn we dan toch wel een beetje aan huis gebonden. Gelukkig hebben we een goed gevulde spelletjeskast en daar hebben we deze vakantie al behoorlijk veel gebruik van gemaakt. Dus tijd voor de spelletjes top 10 van ons gezin! Deze top 10 is door ons samen opgesteld en dus niet alleen bepaald door mijzelf. Wie weet vind je er een spelletje tussen waar jullie je weer even mee kunnen vermaken! Ik ben natuurlijk ook erg benieuwd naar jullie favoriete spelletjes, laat jullie favorieten achter in de reacties en inspireer ons en andere ouders!

Wie wil er

een spelletje doen?

Op nummer 10 staat Dokter Bibber. Wie is de beste chirurg? Trek om de beurt een opdrachtenkaartje en voer de operatie met precisie uit. Voor dit spel heb je een vaste hand nodig en een goede fijne motoriek (dus ook een leuke manier om de fijne motoriek te oefenen)! De spelregels van dit spel zijn heel gemakkelijk en daardoor kunnen kinderen het ook heel goed zonder begeleiding samen doen (of laat ze het lekker met hun eigen spelregels spelen).

De 9de plek is voor Muizenval. Een simpel spelletje: je kunt kaasjes verdienen, verliezen en kom je op een vakje met een muizenval dan mag je iemand kiezen die onder de val moet gaan staan en mag je de muizenval af laten gaan! Ook dit spel kunnen de kinderen heel leuk samen, zonder begeleiding van de ouders, doen. De spelregels zijn makkelijk en de muizenval af laten gaan blijft spannend! Op de gebruiksaanwijzingen staat wel dat het opbouwen moet gebeuren door een volwassene, maar mijn kinderen kunnen dat ook prima zelf.

Op 8 het spel Wie is het? Een erg leuk spel dat bij mij stiekem ook een gevoel van nostalgie oproept: vroeger thuis hadden wij dit spel ook al en de gezichten van onder ander Bill, Robert, Claire en Peter kan ik me zo nog voor de geest halen. Het spel werkt simpel: Je kiest beide een figuur en de andere moet doormiddel van het stellen van vragen erachter komen wie je hebt uitgekozen. Wij hebben de elektronische versie. Leuk aan deze versie is dat je er veel verschillende kaarten in kunt schuiven met verschillende figuren (o.a. superhelden, dieren, personen en monsters), het nadeel aan deze variant is dat je snel de deurtjes kwijt raakt. Het elektronische eraan had van mij ook niet echt gehoeven, maar toch: een leuk spel!

Op plaats 7 het spelletje Tiptoi Avontuur in het dierenrijk. Bij dit spel kan je kiezen uit vier spelvarianten en bovendien kan je ook gewoon luisteren naar informatie over de verschillende dieren op de kaartjes. Leer van alles over dieren en hun eigenschappen, herken de dierengeluiden en de dierensporen en rangschik dieren op hun eigenschappen.  Het spel is al geschikt vanaf jonge leeftijd maar blijft ook voor oudere kinderen interessant! We hebben trouwens ook nog andere spelletjes van Tiptoi. Eerlijk gezegd is niet elk spel een succes. Het menselijk lichaam is bijvoorbeeld ook erg leuk en leerzaam, maar het spel ‘Op reis door de seizoenen’ valt erg tegen en het spel ‘De monsterlijke muziekschool’ vonden zelfs mijn kinderen monsterlijk en die stond dan ook na twee keer spelen weer op marktplaats!

Op 6 staat Doolhof. Vroeger hadden wij dit spelletje ook thuis. Je moest hierbij de vloertegels schuiven. Mijn kinderen hebben de versie waarbij je de muren moet draaien en je pad moet zien te vinden naar de verschillende voorwerpen die je moet zien te verzamelen. Persoonlijk vind ik de versie waarbij je met de vloerplaten moet schuiven wat leuker, omdat hier meer interactie met de andere spelers bij ontstaat. Toch vinden mijn kinderen dit spel erg leuk en spelen we het vaak meerdere potjes achter elkaar!

Op 5 het spel Monopoly Junior. Ik geef direct toe: dit is absoluut niet mijn favoriet, maar we hebben deze top 10 samen opgesteld en volgens Sjoerd en de kids hoort deze op plek 5. Bij dit spel wordt mijn geduld behoorlijk op de proef gesteld! Maar dee kids hebben er wel veel plezier van en leren er ondertussen ook nog eens goed door tellen, dus het spel wordt hier thuis toch regelmatig gespeeld. Het doel is simpel: bouw zoveel mogelijk huisjes en verzamelen op die manier zo veel mogelijk geld!

Bij dit spel wordt mijn geduld  

behoorlijk op de proef gesteld!

Op 4 staat Kwartet! Identity Games heeft een leuke serie van verschillende kwartetten over allerlei verschillende onderwerpen, zoals (huis)dieren, sport, het menselijk lichaam, dino’s etc. Wij hebben zelf twee varianten van dit spel: Wildlife en het Menselijk Lichaam. Beide zijn erg leerzaam en leuk om te spelen en zijn ook prima te doen voor kinderen die nog niet kunnen lezen. Kinderen kunnen de plaatjes namelijk prima beschrijven! Absoluut een aanrader!

Op 3 staat Uno Junior. Een makkelijk en vlot kaartspelletje dat elke keer weer spannend is en makkelijk is te spelen met z’n tweetjes, drietjes of viertjes.We spelen het graag lekker even op de bank (zelfs terwijl ik de baby aan het voeden ben), want je pakt het zo en hoeft er niets voor klaar te leggen. Leg telkens een kaart neer met tenminste één dezelfde eigenschap als de vorige kaart op de stapel, wie het eerste zijn kaarten op heeft is de winnaar!

Op 2 staat Sleeping Queens, of zoals het door onze kids genoemd wordt: Het Koninginnenspel. Dit spel kregen we van kennissen uit de Verenigde Staten toegestuurd, ook bij hun dochter is dit spel een groot succes. Het is een kaartspel en heeft als doel dat je zoveel mogelijk koninginnen moet verzamelen. Je hebt voor dit een beetje geluk nodig, maar absoluut ook een beetje een goede tactiek! Zo mag je met een koningskaart een koningin trekken, zijn er ridderkaarten waarmee je een koningin van een andere speler kan afpakken (tenzij deze een draak bezit!) en toverdrankjes waarmee je een koningin van een ander kan laten slapen (tenzij deze een toverstafje bezit) en heb je dit alles niet dan heb je misschien nog wel rekenkaarten waarmee je een kloppende som kan maken! Het spel is van de uitgever Gamewright en is in Nederland moeilijk te verkrijgen, maar via Amazon wel te bestellen!

En dan nummer 1! Onze absolute favoriet is de Junior versie van ons favoriete spel Catan. Dit spel is voor jong en oud leuk en is ondanks dat het een simpele versie is van de originele Catan toch best uitdagend! Verzamel zoveel mogelijk grondstoffen en bouw al je forten en schepen en win zo het spel!  Het is trouwens een super goede opstap naar het originele spel. Na de Junior versie een paar keer te hebben gespeeld hebben we de Kolonisten van Catan van zolder gehaald en ons hier samen met de kids meerdere avonden mee vermaakt! En psst.. heb je alleen de volwassen versie van Catan? Zoek dan de spelregels van de junior versie even op via internet. Met een beetje creativiteit speel je de junior versie met behulp van alleen de materialen van de originele Catan.

Onze absolute favoriet is de 

Junior versie van ons favoriete spel Catan.

Geen zin in een spelletje? Er bestaan tegenwoordig ook hele leuke spelletjes die je kind (ook) in zijn eentje kan spelen: de zogenaamde SmartGames. Wij hebben er verschillende van en ik zal binnenkort een blog schrijven over onze favorieten! Voor nu ben ik eerst benieuwd welke gezelschapsspelletjes bij jullie thuis favoriet zijn! Reageer door een berichtje achter te laten en breng zo ons en andere ouders op leuke ideeën voor een gezellige spelletjesmiddag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *