Toch maar EHBO doen!

Een tijdje geleden maakten wij een situatie mee waar wij allen heel erg van geschrokken zijn. Mijn kids waren druiven aan het eten in de woonkamer, terwijl wij even buiten en in de garage bezig waren om het een en ander op te ruimen. Ik kwam op een gegeven moment de woonkamer binnen en zag gelijk dat er iets mis was met mijn zoontje van op dat moment 6,5 jaar. Hij kon geen adem meer halen! Er moest wel een druif in zijn keel zitten! Ik zag de paniek in zijn ogen en mijn andere twee kinderen zaten ook geschrokken naar hun broer te kijken. Snel riep ik mijn man om hulp en pakte ik mijn zoontje op om hem op te kop te houden en op zijn rug te slaan om de druif eruit te krijgen. Op dat moment gaan er een heleboel gedachten tegelijk door je hoofd: Wat als ik het er niet uitkrijg? Dan gaat hij dood!? Waarom hebben wij beide geen EHBO cursus gedaan? Allerlei paniekgedachten.. Gelukkig schoot de druif binnen een aantal seconden uit zijn keel en begon mijn zoontje hard te huilen van de schrik. Hij heeft nog meerdere nachten slecht van dit voorval kunnen slapen, omdat hij zo geschrokken was en angstige gedachten had over stikken en dood gaan.

Dit voorval maakte het voor mij heel duidelijk dat het heel belangrijk is om toch een EHBO cursus te gaan doen. Zo’n cursus is iets wat ik altijd maar uitstelde. Het duurt een hele dag en dan moet ik voor een hele dag oppas zoeken of ben ik een hele dag in het weekend weg. Natuurlijk zijn dat allemaal excuses. Als je het echt belangrijk vindt dan zorg je dat het kan. Na het voorval ben ik dan ook direct op zoek gegaan naar een cursus Eerste Hulp Bij Ongevallen bij baby’s en kinderen. Bij de meeste aanbieders van deze cursus heb je een EHBO diploma binnen één dag. Ik volgde een cursus waarbij ik eerst 4 – 6 uur een online theorie cursus moet volgen en toen ik mijn theoriecertificaat had bepaald kreeg ik nog een uitgebreide praktijkles van 4 uur. Tijdens de theorie leerde ik alles over reanimeren, verwondingen, shock, vergiftiging, bloedingen enzovoorts en tijdens de praktijkles leerde ik onder ander reanimeren (ook met AED), stabiele zijligging en verband aanleggen. Heel leerzaam en echt goed om te doen. Zo weet ik in ieder geval wat ik de volgende keer moet doen als er iets vastzit in de keel van een kind! En dat is trouwens niet op de kop houden 😉 En die druiven? Die gaan bij ons weer door de helft voordat we ze geven, want dus ook bij een kind van 6,5 kan een druif nog in de keel schieten!

 

 

Hebben jullie een EHBO cursus gedaan? Waarom wel of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *