Op survival!

Tijn, onze oudste zoon, is gek op dieren en wil later bioloog worden en samenwerken met Freek Vonk. Vorig jaar gaf hij al een jungle-feestje en dit jaar moest het dus een survivalfeestje worden. En afgelopen weekend was het dus zo ver! We gingen op survival!

 

We vierden het feestje bij het speelbos op het Hulsbeek in Oldenzaal. Alle ouders had ik gevraagd om hun kinderen daar te brengen en ook weer op te halen. Na dat alle kinderen er waren, er cake was gegeten en de cadeautjes waren uitgepakt kon het avontuur gaan beginnen! Alle kinderen (14 stuks in totaal) kregen een survivalpaspoort met daarin verschillende vaardigheden die je nodig hebt om te kunnen overleven in het oerwoud. Aan elke vaardigheid zat een activiteit gebonden. De eerste vaardigheid was ‘je weg vinden door de nacht’. We hadden een touw gespannen tussen de bomen en de kinderen mochten daar, met een blinddoek om, langs lopen om zo op de tast de weg te vinden! Spannend! Niet iedereen durfde en we hadden ook een botsing-tegen-de-boom, maar dat drukte de pret gelukkig niet.

 

De volgende activiteit was het zoeken en herkennen van dieren. De kinderen gingen vol enthousiasme aan de slag met schepnetten, schepjes en bakjes om dieren te zoeken en er zijn er dan ook een boel rupsen, kikkervisjes, spinnen, pissebedden, wormen, kevertjes, miljoenpoten en andere kleine kriebeldiertjes gevonden die ze allemaal hebben gedetermineerd met behulp van de determinatie-kaarten. De activiteit ging als vanzelf over in de volgende activiteit, namelijk ‘de rivier oversteken’. We hadden er wat waaghalzen tussen zitten hoor die van oever tot oever sprongen! In het speelbos waar wij waren loopt een leuk beekje waarover verschillende loopbruggen, palen en touwen zijn gespannen om naar de overkant te komen. Toen we langs al deze oversteekpunten  waren geweest kreeg ook iedereen voor deze vaardigheid een stempel in zijn survivalpaspoort! (De kinderen die niet durfden kregen natuurlijk ook een stempel, die hadden immers nu ook gezien hoe het moest en aangeven wat je zelf wilt is ook heel belangrijk!)

 

De volgende vaardigheid die we gingen oefenen was het vinden van drinkwater. Wanneer je op survival bent kan je op verschillende manieren aan water komen, door regenwater op te vangen, condenswater op te vangen, door een verse tak in een zak te doen en door vies water te filteren. We hebben met de kinderen verschillende manieren besproken en vervolgens zijn ze zelf in groepjes aan de slag gegaan met het filteren van water. Ze vonden het ontzettend leuk om te ontdekken welke materialen water filteren en welke niet. Een van de groepjes kreeg behoorlijk schoon water, maar voor de dorst hielden we toch maar even bij een glaasje ranja ;).

 

Ook een handige vaardigheid tijdens een survival is jezelf kunnen camoufleren. Je zult maar een tijger, een beer of een ander gevaarlijk dier tegen komen. Dan wil je liever niet teveel opvallen. Daarom oefenden we dit met camouflageverstoppertje. Iedereen moest zich verstoppen langs het pad en vervolgens liepen wij langs het pad om te kijken of we iemand zagen. Als we langs je waren gelopen zonder je te zien dan mocht je snel te voorschijn komen en ons op de rug tikken!

 

 

De tijd raasde voorbij en al snel was het dus tijd om hout te gaan sprokkelen voor een kampvuurtje waarop we de knakworstjes konden warm maken. Want van al dat rennen en spelen krijg je honger! Sjoerd heeft de kids verteld hoe je een kampvuur kan maken en wat je daar allemaal voor nodig hebt. Ook hebben we tijdens het eten nog een leuk voetsporenspel gespeeld, waarbij de kinderen het juiste voetspoor bij het juiste dier moesten leggen. Ik had nog veel meer spelletjes bedacht, maar helaas kwamen we daar niet aan toe. Gelukkig hebben we volgende week weer een feestje, want Lenthe heeft haar feestje ook nog niet gegeven.

En raad eens wat voor feestje? Een survival natuurlijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *