Het hele gezin een museumjaarkaart

Precies een half jaar geleden hebben wij voor het hele gezin een museumjaarkaart aangeschaft. Het bevalt ons enorm goed en we hebben de kosten er gelukkig al lang weer uit! Hier een blog over onze museumbezoeken van de afgelopen tijd!

In het afgelopen halfjaar zijn wij met de kids in totaal 10 keer naar een museum geweest en hebben wij 8 verschillende musea bezocht. Wij gingen naar de verschillende musea hier in de buurt: namelijk de Twentse Welle in Enschede, Natura Docet in Denekamp, twee maal naar het Twentse Techniekmuseum Oyfo in Hengelo en naar het openluchtmuseum in Ootmarsum. Daarnaast pakten wij de auto of de trein om ook musea in de rest van het land te bezoeken. Wij gingen tot twee keer toe naar het Archeon in Alpen aan de Rijn, zijn naar naar het Nederlands openluchtmuseum in Arnhem geweest en combineerden ons bezoek aan het Nemo Science Museum in Amsterdam met een bezoekje aan het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Hieronder onze musea top 5 van het afgelopen half jaar:

5 – Het Twentse Techniekmuseum Oyfo

Op plek 5 het techniekmuseum Oyfo, het voormalig Heim. Hier waren we nog nooit geweest, omdat ik dacht dat de kids er nog te jong voor waren. Maar ach we hebben een museumjaarkaart, dus waarom zouden we het niet een keertje proberen? De eerste keer gingen de kids alleen met mij erheen en ze vonden het erg interessant. Overal kan je op knopjes drukken om apparaten aan de gang te zetten. Mijn kids wilden natuurlijk alleen wel weten waarvoor de verschillende machines waren en helaas stond niet overal echt duidelijk bij waarvoor het apparaat was bedoeld. Boven hebben ze een afdeling over telefonie en radars. Hier staan computers waarop de kinderen verschillende spelletjes kunnen doen. Helaas was dit nog wat te moeilijk voor de kids en de space-afdeling boven was helaas buiten werking. Op het eind van de spaceafdeling staat een grote aardbol waar met verschillende knoppen allerlei informatie op wordt gegeven over de aarde. Mooi gemaakt en erg interessant! Op de bovenste verdieping konden de kinderen lekker zelf dingen gaan ontdekken op het gebied van techniek, dit vonden ze dan ook het leukst! Leuk lokaal museum om een keertje heen te gaan als je in de buurt bent.

          

4 – Nederlands Openluchtmuseum

De verjaardag van (papa) Sjoerd werd gevierd in het Nederlands Openluchtmuseum. We hadden de bolderkar mee met een lekkere feestpicknick en iedereen was in feestelijke stemming. Als eerst een rondje met het trammetje gedaan, want dat trok de kinderen natuurlijk het meest. Vervolgens zijn we het park ingelopen. Eerst langs de erven, toen naar het platteland en de tuinen, vervolgens langs het Lint en het Landgoed en het rondje afgemaakt met het trammetje terug naar het dorp, want die hadden we per ongeluk overgeslagen. De kinderen vonden het leuk, al vonden we zelf dat er eigenlijk weinig te doen was voor kinderen. Er is wel een  leuke speeltuin en een doolhof bij de tuinen, en in het dorp kunnen de kinderen met een pontje het water over en op gekke fietsen rijden (dit laatste hebben ze niet gedaan).  Maar verder is er tussendoor weinig direct voor kinderen te doen. Bovendien is het een heel stuk lopen om het hele park te kunnen zien. Wat wel leuk is, is dat er door het park heen meerdere vrijwilligers in de huizen bezig zijn om te laten zien hoe ze vroeger leefden en om eventuele vragen te beantwoorden. Het weer was fantastisch en dan is het park een heerlijke plek om doorheen te struinen!

  

3 – Scheepsvaartmuseum

In de herfstvakantie kwam een grote droom van de jongens uit, met de trein naar Amsterdam. Gezien we eerst een aantal uur bij Nemo hadden doorgebracht hadden we nog maar 1,5 uur de tijd bij het Scheepvaartmuseum. En dat bleek dus eigenlijk te kort, want we hebben niet alles kunnen zien en niet de tijd gehad om overal aandachtig naar te kijken. Allereerst gingen we naar de Westvleugel waar een tentoonstelling was over walvissen. Hier ligt een walvis op ware grootte waar je in kan lopen. Je kan via zijn oog naar ‘buiten’ kijken en kijken hoe groot zijn hart is. De tentoonstelling ging verder over de geschiedenis van de walvisjacht en je leerde verschillende dingen over walvissen. Het zag er allemaal erg mooi uit! Daarna nog even naar de afdeling over de geschiedenis van het VOC. Ook deze tentoonstelling was interessant en mooi ingericht, maar de tijd vloog voorbij en we hebben eigenlijk te weinig tijd gehad om alles goed te bekijken en beluisteren, omdat we de hoofdattractie: het schip, niet wilde missen. Het schip was erg mooi en de kids vonden het super! Je kan het schip van dek tot ruim zelf ontdekken, enkel wat meer informatiebordjes of een rondleiding was leuk geweest om het nog levendiger te maken. Op het laatst hebben we nog even een poging gedaan om de speurtocht te doen die het museum aanbiedt aan de kinderen. Deze was echter meer geschikt voor de wat oudere kinderen die goed kunnen lezen.

        

2 – Nemo

Het op één na leukste museum waar we zijn geweest is het vriendje van Dory museum, zoals onze jongste het noemt, oftewel Nemo. Druk, maar er valt enorm veel te ontdekken. De bovenafdeling van Oyfo maar dan 5 verdiepingen groot en echt ontzettend uitgebreid over van allerlei onderwerpen. Over wetenschap, het heelal, over de menselijke geest, teen facts, over water, energie… van alles leer je bij dit museum! De kids keken hun ogen uit en konden overal naar hartenlust mee aan de slag. Favoriet was vooral het zelf bouwen van een gangenstelsel voor een trillende robotkakkerlak,  een kamertje waar je schaduw op de muur bleef staan terwijl je al was weggelopen, de bellenblaasafdeling waar je onder andere zelf in een mega zeepbel kon staan en het spel dat je de aarde moet beschermen tegen meteorieten. Een absolute aanrader om heen te gaan en een treinreis absoluut waard!

     

1 – Archeon

Ons favoriete museum tot nu toe is het Archeon! We zijn er dan ook twee keer geweest! Eén keer tijdens de Romeinse week en één keer tijdens de week van de Vikingen. En beide keren waren weer heel anders. De eerste keer hebben we een uitgebreide rondleiding gehad van de prehistorie tot de ijzertijd. Bij de prehistorie zijn er ook kano’s waar je zelf in kan varen. Tot grote teleurstelling van mijn kids is een zwemdiploma hiervoor wel vereist, dus ze mochten er niet in. Gelukkig maar, want een ander gezin kieperde met boot en al in het water en liep de rest van de dag vermoedelijk kletsnat rond, dat wil je toch niet dat je dat overkomt als het geen hoogzomer is. De rondleiding was echt de moeite waard en maakt het echt interessant en levendig. De vrijwilligster wist alles tot in detail te vertellen en vertelde vele leuke wetenswaardigheden, ook voor de kids! Chronologisch geheel correct,  kwamen we na de Ijzertijd bij de Romeinse Tijd waar ook weer een rondleiding werd gehouden door een echte Romeinse legionair. Deze fantastische, humorvolle Romein hebben we slechts kort beluisterd, de kids hadden honger. ’s Middags stond er een stoer, extra uitgebreid gladiatorengevecht op het programma en er was een roofvogelshow. Ook hadden we voor de kids een activiteitenpas gehaald (dit moest je wel extra kopen) hiermee konden ze een broodje bakken, een fibula, kaarsje en armband maken en kregen ze een romeinse helm. De kinderen hebben echt met volle teugen genoten en bij thuiskomst vroegen ze (vooral Quinten) wanneer we nou weer naar het legionairsmuseum gingen. Dus vooruit een paar maand later zijn we nog een keer geweest tijdens de week van de Vikingen. Nu stonden er door het hele park kraampjes met Vikingspullen, was er een vikingengevecht en liepen er overal Vikingen rond. Deze keer hebben we een rondleiding gedaan door de Middeleeuwen. Het was weer een geslaagde dag, toch weer heel anders dan de vorige keer. Dit museum is echt een aanrader!

 

De museumkaart tot nu toe: Een dure uitgave, want we waren in totaal 217 euro kwijt (een museumjaarkaart voor volwassenen kost 59,90 en voor kinderen tot 18 jaar kost de kaart 32,45) maar  het bevalt ons super goed. In totaal hebben we het eerste half jaar met de museumjaarkaart al zo’n 280 euro entreekosten uitgespaard! Weet je nog leuke musea waar we zeker naar toe moeten gaan in komende half jaar? Laat dan een berichtje achter onder deze blog! Tips zijn zeer welkom!

 

 

 

 

 

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *