In gesprek met een spelletje

Een goed gesprek hebben met het hele gezin kan soms wel eens een opgave zijn. De kinderen praten door elkaar, iedereen wil het over wat anders hebben en er wordt maar weinig naar elkaar geluisterd. Een gespreksspelletje kan dan goed van pas komen, terwijl de vragen van het spel jullie leiden en zorgen voor een goed gesprek, kan je ondertussen mooi oefenen met gespreksvaardigheden, zoals luisteren naar de ander, de ander uit laten praten en niet door elkaar heen praten, doorvragen, bij het verhaal van de ander blijven en doormiddel van vragen controleren of je het goed hebt begrepen. Ik heb in dit artikel verschillende gespreksspelletjes voor je op een rij gezet.

 

Praatprikkels 

Het spel Praatprikkels is een filosofisch gesprekspel voor kinderen vanaf een jaar of 6. Eigenlijk is het niet echt een spel, maar gaat het om verschillende kaartjes met daarop een prikkelende vraag met daarbij een verduidelijkende en grappige tekening. Je kan tijdens het eten, in de auto of op een ander moment eens een kaartje trekken en over de vraag die op het kaartje staat in gesprek gaan met het gezin. Op de achterzijde van de kaartjes staan nog vragen die je helpen om door te vragen en het gesprek nog verder te verdiepen. Er zitten ontzettend leuke vragen tussen, zoals: “Je hebt een glazen bol en kan in de toekomst kijken. Hoelang is dat echt leuk?” “Hoe kun je zeker weten dat roze paarden met oren op hun rug niet bestaan?” en “Wat zou er in de wereld veranderen als de zon eens een dagje niet opkomt?”. Ook zitten er meer persoonlijke vragen tussen als: “Wie bepaalt wat normaal is?, “Kan iemand je toekomst stelen?” en “Helpt straf?”. Een leuk spel om eens een ander onderwerp van gesprek te hebben met het gezin! Het spel kost €10,95 en bestel je hier.

 

Familieklets

De kaarten van het spel Familieklets van Gezinnig kan je gebruiken in vier spelvormen. Om te kletsen, te doen, om kletskwartet te spelen en om samen een gek kletsverhaal te bedenken. Bij de eerste spelvorm (om te kletsen) maak je gebruik van de kletsvragen die op de kaarten staan. Er zijn allerlei soorten kletsvragen bijvoorbeeld “Wat is de beste manier om een ruzie weer goed te maken?”, “Wie is de strengste volwassene die jij kent?” en “Wie of wat zou jij op een biljet van 50 willen afbeelden?”. Bij de spelvorm ‘Om te doen’ worden juist de doe opdrachten gedaan die op alle kaartjes staan. Doe opdrachten zijn bijvoorbeeld: “Hypnotiseer iemand in slaap”, “Bedenk een teken voor STOP!” of “Doe een sandwichkus”. Bij de derde spelvorm “Kletskwartet” speel je kwartet. Ook hierbij gebruik je de klets en doe vragen. De vierde spelvorm is een gek verhaal verzinnen. Met de rood gekleurde zinnen uit het kwartet bedenk je samen om te beurt hoe het verhaal verder gaat. Het spel is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar, maar ook als ze wat jonger zijn kunnen ze prima mee doen, aangezien er altijd wel iemand is die even kan voorlezen. Benieuwd naar het spel? Familieklets kost €16,50 en kan je hier bestellen.

 

Vertellis Gezinseditie

Bij het spel Vertellis ga je in vier rondes aan de slag om meer over elkaar te weten te komen en zal er uiteindelijk een winnaar naar voren komen die een activiteit voor het hele gezin mag bedenken. In ronde 1 en 3 komen jullie meer van elkaar te weten en in ronde 2 en 4 kunnen er punten verdient worden en worden er opdrachten uitgevoerd. Vragen die bijvoorbeeld aan de orde komen zijn: “Wat is de meest favoriete herinnering aan je gezin?”, “Is er iets waar je veel over nadenkt, je zorgen over maakt of wat je spannend vindt?” of “Wat denk je dat je gezinsleden prettig aan jou vinden?’ Een voorbeeld van een opdracht is: “Voor iedereen: wat is jouw favoriete moment van de dag? Nog niet vertellen! Raad het antwoord van de persoon links van je.” Het spel bestaat in totaal uit 37 vragenkaartjes en daarnaast zijn er wat lege kaartjes om zelf je vragen op te schrijven. Het spel is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar.  Een selectie met losse vragenkaartjes kan al met wat jongere kinderen. Benieuwd naar het spel? Vertellis Gezinseditie kost €17,50 en bestel je hier.

 

Openhartig

De vragenkaartjes van openhartig zijn er in veel verschillende varianten, zo ook een voor kids. In het doosje zitten 102 kaarten met uiteenlopende vragen, van levensbeschouwelijke vragen tot grappige doe-opdrachten. Wat voorbeelden van vragen:

  • Maak samen hardop een gedacht waaraan je om de beurt een regel toevoegt. Jij begint!
  • Waar is je vader heel onhandig in?
  • Denk jij dat er leven is op andere planeten?
  • Waar word jij verlegen van?
  • Maak een leuk, gek of mooi geluid en laat je medespelers het daarna nadoen.
  • Beeld een bekende Nederlander uit. Weten jouw medespelers wie jij nadoet?
  • Pak een bal en klem die tussen jouw buiken die van een medespeler. Loop nu rondjes zonder je handen te gebruiken en zonder de bal te laten vallen. Hoe lang kunnen jullie dit volhouden?

Benieuwd naar dit spel? Openhartig Kids kost €10,95 en bestel je hier

 

Geen discussie!?

Het spel Geen discussie!? heeft twee varianten: een los trommeltje met vragenkaartjes en het uitgebreidere spel met wisbordjes. De spellen kunnen los van elkaar gespeeld worden, maar het losse trommeltje vormt ook een uitbreiding op het spel met wisbordjes. Beide varianten zijn bedoeld voor gezinnen met kinderen van 8 jaar en ouder. Er zijn 3 verschillende vragenkaartjes: voor kinderen tot 12 jaar, voor kinderen van 12 jaar en ouder en voor ouders, bovendien zijn er ook nog eens drie niveau’s van kaartjes: op de groene kaartjes staan makkelijke vragen die helpen te begrijpen hoe de ander denkt. Op de oranje kaartjes wat moeilijkere vragen die helpen je in te leven in de ander en op de rode kaartjes staan de moeilijkste vragen die helpen om als gezin duidelijkheid te krijgen over de regels en afspraken die in huis gelden. Beide varianten werken hetzelfde. De speler die aan de beurt is, trekt een kaartje en leest de vraag voor. Hij schrijft het antwoord op en de overige spelers schrijven het mogelijke antwoord op van de speler die aan de beurt is. Vervolgens leest de speler die aan de beurt is zijn antwoord voor en wordt er gekeken of een van de mede spelers het antwoord goed geraden heeft. De losse vraagkaarten kosten €6,10 en het spel kost €26,40 en kan je bestellen via de website van www.horizon.eu

 

Alle spelletjes zijn trouwens ook via Vrij Opgroeien te leen!

 

Hoe blijven jullie met elkaar is gesprek? Maak je wel eens gebruik van een gesprekspelletje? Welke spreekt jou het meest aan? Ik ben benieuwd! Laat het weten via een reactie onder dit artikel!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *